DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
D |
DEBILITATS - Innovació Metodològica : cal sortir de la “zona de confort” i saber enllaçar tradició amb innovació.
- Heterogeneïtat del claustre: cal gestionar bé el temps per a consensuar.
-Estructurals :Pensar que l’espai i les instal·lacions sovint ens condicionen i que sense superar aquest obstacle no podem fer res.
- Desconfiança d’alguna de les famílies vers l’escola.
- L’esforç extra que suposa la formació continuada.
- La gestió i planificació del temps per treballar en equip. |
A |
AMENACES -Baixa natalitat al municipi. Garantir en el futur el manteniment del concert educatiu amb rati baixa, mantenint els lloc de treball del professorat. - El qüestionament i desconfiança constant d’algunes famílies vers la tasca del mestre i de l’escola. - L’excessiva burocràcia de l’administració. - Un currículum excessivament dens. - El fet de delegar en l’escola totes les solucions educatives. -No tenir prou recursos pel seguiment de la diversitat (econòmics i de coneixement)
|
F |
FORTALESES
- Bona selecció del personal i un seguiment acurat de la seva incorporació i tasca al centre i al Projecte Vedruna. -El seguiment tutorial dels alumnes a nivell afectiu i acadèmic i el treball individualitzat.
-Projecte Educatiu consolidat amb 36 escoles Vedruna. Molts projectes de millora en curs (Piscicopedagogia, Informàtica, Equips directius, Sostenibilitat).
- Equips de gestió cohesionats ( Patronat, Consell Escolar, Equip Directiu, Ampa i Claustre ) i ben enllaçats - Confiança i participació de la majoria de les famílies. - Relació de confiança entre els docents i entre aquests i l'alumnat.
-Creem espais de reflexió en el claustre, necessaris per al canvi metodològic. - Tenim una xarxa d'escoles que ens donem suport unes a les altres en el nostre projecte.
- Tenim una xarxa d'escoles que ens donem suport a unes a les altres en el nostre projecte. - Sabem comunicar allò que fem i el perquè ho fem. - Tenir un bon pla de formació del professorat en la línia del projecte. - La formació col·lectiva permet i ens ajuda a consolidar els objectius comuns. - La il·lusió posada en el futur del projecte Vedruna. - Planifiquem i concretem eamb detall les accions a realitzar.
|
O |
OPORTUNITATS Conceptes clau del Vedruna. - Desenvolupem la competència aprendre a aprendre.
- El mestre és dinamitzador i acompanyant de processos, capaç de respectar el ritme de l’alumne. - Formem alumnes amb sentit crític. - Potenciem una escola viva, integrada i compromesa en el seu entorn. - Fem una escola humana i humanitzadora. - Promovem l’actitud conscient, combinem la teoria amb el testimoniatge que comporta créixer en responsabilitat. - Intentem fer que l’escola doni resposta a les necessitats de la societat actual.
|